zupa dyniowa

Zupa dyniowa – przepis na rozgrzewający krem z dyni

Zupa dyniowa (i wszystko co związane z dyniami) to jeden z tych powodów, dla których lubię jesień. Nie ma nic lepszego w chłodny, jesienny wieczór niż rozgrzewająca zupa z dyni z dodatkiem imbiru. Sezon na dynie trwa od drugiej połowy lata aż do pierwszych przymrozków – w tym okresie można poeksperymentować w kuchni i spróbować wielu gatunków dyń, można też – na przykład w ramach weekendowego wypadu – wybrać się na popularne ostatnio farmy dyń, które są atrakcją samą w sobie. Na farmie dyń będziecie mogli zobaczyć i zakupić przeróżne gatunki dyń.

zupa dyniowa przepis

zupa dyniowa przepis

W mojej kuchni od września do grudnia zawsze jest kilka dyń, które też pełnią funkcję ozdobną – uważam, że nadają wnętrzu przyjemny, jesienny klimat. A jak tylko mam ochotę, robię krem z dyni – super zdrową, łatwą i szybką w przyrządzeniu zupę.

zupa z dyni

Warto przypomnieć, że zupa dyniowa jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa – dynie mają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, A, B6, E, K oraz wapń, żelazo, magnez, cynk. Dynie wspomagają odporność organizmu, przyspieszają trawienie, usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, a nawet obniżają poziom cholesterolu. Do tego są mało kaloryczne 🙂

zupa dyniowa

Jak zrobić krem z dyni? Oto mój wypróbowany wielokroć przepis na zupę z dyni, w której wyraźnie wyczuwalna jest nuta imbiru i czosnku. Czas przygotowania ok. 20 minut.

ZUPA DYNIOWA – PRZEPIS

Zupa dyniowa – składniki

1 średniej wielkości dynia (ok. 800 g, po obraniu ok. 550 g)

250 g ziemniaków

2 ząbki czosnku

½ dużej cebuli lub 1 mniejsza

1 duży pomidor lub dwa małe (sparzony i obrany ze skórki)

Łyżka masła

Łyżeczka startego na małych oczkach świeżego korzenia imbiru

½ łyżeczki kurkumy (uważajcie żeby nie dać za dużo, bo zupa będzie gorzka)

1 szklanka mleka

1 i 1/2  szklanki wywaru z dyni, wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego.

Sól, pieprz do smaku.

Gęsta śmietana, ewentualnie pestki dyni do przybrania.

Zupa dyniowa – sposób przygotowania

  1. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić. Gotować, aż zmięknie.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w drugim garnku.
  3. Cebulę i czosnek obrać, pokroić.
  4. Pomidor naciąć, oblać wrzątkiem i obrać ze skórki.
  5. Korzeń imbiru zetrzeć na małych oczkach.
  6. Kiedy ziemniaki i dynia będą miękkie, wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i blendować do momentu, aż zupa nabierze aksamitnej konsystencji.
  7. Przelać do miseczek i udekorować kleksem śmietany, sypnąć odrobiną pieprzu, ewentualnie posypać pestkami dyni.

Podawać od razu po zblendowaniu, póki zupa jeszcze gorąca.

Smacznego!

Ewa

WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ MOJE INNE PRZEPISY:

Idealny hummus – przepis na hummus prosto z Izraela

Przepisy na kawę z różnych stron świata

Ciasto z owocami

zupa dyniowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *