hummus przepis

Idealny hummus – przepis na domowy hummus prosto z Izraela

Lubicie hummus? Jeśli tak, to świetnie, jeśli nie – to też świetnie. Bo z tym przepisem go polubicie.  Wyobraźcie sobie, że ja przed podróżą do Izraela niespecjalnie lubiłam hummus – ten, który można kupić w sklepach w Polsce niewiele ma z prawdziwym hummusem wspólnego. Izraelski hummus jest puszysty, delikatny, aksamitnie gładki i wyrazisty w smaku. Nie jest rozwodniony, mdły i grudkowaty. Hummus w Izraelu tak mi posmakował, że zdobyłam przepis, którym się z Wami z przyjemnością podzielę. Zróbcie sobie izraelski hummus w domu!

hummus

Hummus – skąd pochodzi pasta z ciecierzycy?

Zanim jeszcze przejdziemy do przepisu na izraelski hummus, chciałabym Wam przypomnieć, że hummus to na swój sposób niezwykła potrawa. O pochodzenie pasty z ciecierzycy toczył się przez wiele lat spór, gdyż zarówno Izraelczycy jaki Grecy, Turkowie, Syryjczycy i Egipcjanie uważają, że to ich przodkowie stworzyli przepis na hummus. Do historii przeszedł spór sprzed dekady, kiedy to Libańczycy oskarżyli Izraelczyków o zawłaszczenie ich tradycyjnej potrawy, narażając w ten sposób Liban na straty finansowe. Spór nie został rozstrzygnięty – wówczas Libańczycy i Izraelczycy zaczęli się prześcigać w przyrządzaniu hummusu gigantycznych rozmiarów, doszło nawet do pobicia rekordu Guinnessa – Libańczycy przyrządzili hummus, który ważył 10452 kg i zajmował powierzchnię jednego kilometra kwadratowego! Do dziś sporu o pochodzenie hummusu nie rozstrzygnięto.

Hummus – na czym polega tajemnica?

Tajemnica przygotowania hummusu o idealnej konsystencji tkwi w dodaniu sody oczyszczonej. Jedna łyżeczka dodana do gotowania sprawi, że ciecierzyca staje się miękka i maślana.

hummus przygotowanie

Jak zrobić hummus?

Przepis na izraelski hummus jest prosty i nie ma możliwości, aby się nie udał, pod jednym warunkiem – do jego wykonania niezbędny jest dobry blender. Ja do przygotowania zarówno hummusu, jak i wielu innych potraw używam blender Braun MultiQuick 9. To mocny blender ręczny, który dzięki różnym dostawkom daje wiele możliwości. W zestawie są dwie misy: większa o pojemności 1,5 litra z opcją rozdrabniania, szatkowania i ścierania oraz mniejsza o pojemności 350 ml do rozdrabniania, której używam do szatkowania orzechów i ziół. Jest trzepaczka ze stali nierdzewnej – na co dzień korzystam z niej do robienia puszystych omletów i naleśników, które uwielbiają nasze dzieci. Jest też wysoki pojemnik z podziałką o pojemności 600 ml, przydatny podczas pracy trzepaczką lub metalową końcówką rozdrabniającą. System EasyClick sprawia, że za jednym kliknięciem szybko i wygodnie można zmieniać dostawki. Świetną sprawą jest też blokada zabezpieczająca blender, przydatna zwłaszcza gdy w domu są małe dzieci. Dzięki mocnemu ostrzu Blender Braun MultiQuick 9 bez problemu radzi sobie z rozdrabnianiem większych i twardszych składników, ma też rozszerzoną strefę aktywnego blendowania i jest wyposażony w technologię SplashControl, zapobiegającą rozchlapywaniu. Jest to świetny, wielofunkcyjny sprzęt, który daje wiele możliwości przygotowywania przeróżnych potraw i koktajli.

MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: PRZEPISY NA KAWĘ Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA

hummus blender braun

hummus blender braun

PRZEPIS NA HUMMUS PROSTO Z IZRAELA

SKŁADNIKI:

Szklanka suchej ciecierzycy

Słoiczek 120 g pasty sezamowej tahini

Dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Pół cytryny

3 duże ząbki czosnku

Szklanka wody

Sól, pieprz, papryka słodka lub ostra do smaku

Oliwa z oliwek, świeża kolendra lub pietruszka do przybrania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ciecierzycę zalej zimną wodą tak, aby wody było dwa razy więcej niż ciecierzycy. Dodaj łyżeczkę sody, zamieszaj, odstaw na noc.
  2. Następnego dnia ciecierzycę odcedź i opłucz. Następnie zalej dużą ilością wody, dodaj drugą łyżeczkę sody i gotuj przez około 45 minut.

UWAGA: Ciecierzycę trzeba gotować do momentu, aż stanie się na tyle miękka, by z łatwością można ją było rozgnieść palcami.

  1. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i opłucz. Następnie przełóż do naczynia, dodaj tahini, ząbki czosnku, sok z cytryny (3-5 łyżek), sól, pieprz, paprykę do smaku. Wszystkie składniki zblenduj dodając zimną wodę.
  2. Blenduj dopóty, dopóki hummus nie nabierze aksamitnej konsystencji.
  3. Gotowy hummus przełóż do miseczek, polej niewielką ilością oliwy z oliwek, posyp kolendrą lub pietruszką oraz odrobiną papryki.
  4. Najlepiej podawać z pieczywem lub pitą. Świetnie smakuje również ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

W poradnikach od Braun, partnera dzisiejszego wpisu, przeczytacie: Jak i z czym jeść hummus

Smacznego!

Ewa

hummus sposób podania

I jeszcze dla porównania zdjęcie hummusu, którego kosztowałam w Izraelu na plaży w Dolphin Reef 🙂

hummus

PRZECZYTAJ TEŻ INNE WPISY O IZRAELU:

TIMNA PARK

CZERWONY KANION NIEDALEKO EJLATU

JAKIE SĄ CENY W IZRAELU?

LOTNISKA W IZRAELU – JAK WYGLĄDA ODPRAWA I KONTROLA BEZPIECZEŃSTWA

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *