Lubicie hummus? Jeśli tak, to świetnie, jeśli nie – to też świetnie. Bo z tym przepisem go polubicie. Wyobraźcie sobie, że kiedyś niespecjalnie lubiłam hummus – ten, który można kupić w sklepach w Polsce, a zwłaszcza w sieciówkach spożywczych niewiele ma z prawdziwym hummusem wspólnego. Izraelski hummus jest puszysty, delikatny, aksamitnie gładki i wyrazisty w smaku. Nie jest rozwodniony, mdły, grudkowaty i nie ma kwaśnego posmaku. Hummus, który jadłam w Izraelu tak bardzo mi posmakował, że zdobyłam przepis, którym się z Wami z przyjemnością podzielę. Zróbcie sobie izraelski hummus w domu!
Hummus – skąd pochodzi pasta z ciecierzycy?
Zanim jeszcze przejdziemy do przepisu na izraelski hummus, chciałabym Wam przypomnieć, że hummus to na swój sposób niezwykła potrawa. O pochodzenie pasty z ciecierzycy toczył się przez wiele lat spór, gdyż zarówno Izraelczycy jaki Grecy, Turkowie, Syryjczycy i Egipcjanie uważają, że to ich przodkowie stworzyli przepis na hummus. Do historii przeszedł spór sprzed dekady, kiedy to Libańczycy oskarżyli Izraelczyków o zawłaszczenie ich tradycyjnej potrawy, narażając w ten sposób Liban na straty finansowe. Spór nie został rozstrzygnięty – wówczas Libańczycy i Izraelczycy zaczęli się prześcigać w przyrządzaniu hummusu gigantycznych rozmiarów, doszło nawet do pobicia rekordu Guinnessa – Libańczycy przyrządzili hummus, który ważył 10452 kg i zajmował powierzchnię jednego kilometra kwadratowego! Do dziś sporu o pochodzenie hummusu nie rozstrzygnięto.
Hummus – na czym polega tajemnica?
Tajemnica przygotowania hummusu o idealnej konsystencji tkwi w dodaniu sody oczyszczonej. Jedna łyżeczka dodana do gotowania sprawi, że ciecierzyca staje się miękka i maślana.
Jak zrobić hummus?
PRZEPIS NA HUMMUS PROSTO Z IZRAELA
SKŁADNIKI:
- Szklanka suchej ciecierzycy
- Słoiczek 120 g pasty sezamowej tahini
- Dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- Pół cytryny
- 3 duże ząbki czosnku
- Szklanka wody
- Sól, pieprz, papryka słodka lub ostra do smaku
- Oliwa z oliwek, świeża kolendra lub pietruszka do przybrania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ciecierzycę zalej zimną wodą tak, aby wody było dwa razy więcej niż ciecierzycy. Dodaj łyżeczkę sody, zamieszaj, odstaw na noc.
- Następnego dnia ciecierzycę odcedź i opłucz. Następnie zalej dużą ilością wody, dodaj drugą łyżeczkę sody i gotuj przez około 45 minut.
Uwaga: Ciecierzycę trzeba gotować do momentu, aż stanie się na tyle miękka, by z łatwością można ją było rozgnieść palcami.
- Ugotowaną ciecierzycę odcedź i opłucz. Następnie przełóż do naczynia, dodaj tahini, ząbki czosnku, sok z cytryny (3-5 łyżek), sól, pieprz, paprykę do smaku. Wszystkie składniki zblenduj dodając zimną wodę.
- Blenduj dopóty, dopóki hummus nie nabierze aksamitnej konsystencji.
- Gotowy hummus przełóż do miseczek, polej niewielką ilością oliwy z oliwek, posyp kolendrą lub pietruszką oraz odrobiną papryki.
- Hummus najlepiej podawać z pieczywem lub pitą. Świetnie smakuje również ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. W tej drugiej wersji to smaczna i zdrowa przekąska.
Smacznego! Aha – nie przegapcie mojego przewodnika: EJLAT I OKOLICE – CO WARTO ZOBACZYĆ a jeśli zastanawiacie się nad wyborem walizki na Waszą podróż zobaczcie jaką walizkę najlepiej wybrać
Z pozdrowieniami,
Ewa
I jeszcze dla porównania zdjęcie hummusu, którego kosztowałam w Izraelu na plaży w Dolphin Reef 🙂
PRZECZYTAJ TEŻ INNE WPISY O IZRAELU:
CZERWONY KANION NIEDALEKO EJLATU
LOTNISKA W IZRAELU – JAK WYGLĄDA ODPRAWA I KONTROLA BEZPIECZEŃSTWA