Czy ktoś z Was pamięta czasy, kiedy aby napić się dobrej kawy trzeba było wybrać się do kawiarni? Dzisiaj oczywiście też umawiamy się na kawę w różnych miejscach, ale żeby zaparzyć sobie espresso, cappuccino albo latte wystarczy mieć w domu dobry ekspres do kawy. Ja bez kawy nie potrafię funkcjonować, szczególnie teraz, jesienią, jest mi ona absolutnie niezbędna do życia. Ostatnio chciałam urozmaicić swoje kawowe menu i zaczęłam szukać przepisów na kawę z różnych zakątków świata. Bo, jak się okazuje, kawę pije się inaczej w różnych częściach globu, co więcej – jaki kraj, taka kawa. Więc jeśli tak jak ja nie możecie żyć bez kawy albo lubicie odkrywać nowe smaki, czytajcie dalej – ten tekst jest dla Was kawosze 🙂
Przepisy na kawę z różnych stron świata
Zapraszam na przepisy na kawy z różnymi dodatkami.
Kawa Cappuccino Viennese
SKŁADNIKI:
– kawa espresso
– 40 ml gorącej czekolady typu fondente
– spienione mleko
– bita śmietana
– kakao
PRZYGOTOWANIE:
Do wysokiej szklanki wlej czekoladę, uzupełnij espresso oraz spienionym mlekiem.
Wierzch udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao.
Kawa po irlandzku
SKŁADNIKI:
– kawa espresso
– 2 łyżeczki cukru
– 1 kieliszek irlandzkiej whisky
– 1 łyżeczka śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE:
Śmietanę kremówkę ubij na pianę.
Do szklanki wsyp cukier i rozpuść go w odrobinie gorącej kawy.
Dolej whisky i pozostałą kawę, wszystko wymieszaj.
Na końcu nałóż na wierzch łyżeczkę śmietany (ostrożnie i najlepiej czubkiem łyżeczki do dołu). Jeśli wszystko zostało zrobione poprawnie, śmietana powinna utrzymywać się na powierzchni. Kawę pijemy przez warstwę ubitej śmietany.
Włoska kawa marocchino z czekoladą
SKŁADNIKI:
– kawa espresso
– kakao lub starta na drobno czekolada
– spienione mleko
PRZYGOTOWANIE:
Zwilż wewnętrzne ścianki szklanki parą wodną a następnie obficie obsyp je kakao.
Dodaj espresso i uzupełnij spienionym mlekiem.
Wierzch posyp kakao lub startą czekoladą.
Kawa Barraquito z Wysp Kanaryjskich
SKŁADNIKI:
– espresso
– spienione mleko
– likier
– mleko skondensowane
– cynamon
– skórka z cytryny lub kawałek cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Na dno szklanki wlej mleko skondensowane, likier, espresso, spienione mleko – w takiej kolejności. Posyp cynamonem. Można udekorować kawałkiem cytryny lub skórką cytryny.
Grecka kawa frappe
SKŁADNIKI:
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– Łyżka cukru
– 150 ml zimnej wody
– 150 ml zimnego mleka
– kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
Kawę z cukrem i 1/3 wody zmiksuj do utworzenia piany. Przelej do wysokiej szklanki. Dodaj resztę wody i mleko oraz kostki lodu.
Nowoorleańskie caffé brulot
SKŁADNIKI:
– kawa espresso
– cukier do smaku
– odrobina wytrawnego koniaku
– przyprawy korzenne (goździki)
– mała laska cynamonu
– spiralnie obrana skórka pomarańczy i skórka cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Skórki cytrusów naszpikuj goździkami.
Wszystkie składniki oprócz kawy wymieszaj ze sobą, odstaw na godzinę.
Po godzinie wszystko podgrzej i dodaj kawę.
Wyjmij skórki cytrusów z goździkami.
Voila!
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Dobry ekspres do kawy to warunek konieczny do tego, by móc codziennie cieszyć się aromatyczną, świeżą i prawdziwą kawą. Dlaczego prawdziwą? Dlatego, że espresso to baza do kaw, a kawa rozpuszczalna – jeśli traficie na gorszy jej rodzaj – może mieć zaledwie 20 % kawy w kawie. Jaki ekspres do kawy kupić? Na rynku macie ogromny wybór, w zależności od Waszych preferencji możecie wybrać najodpowiedniejszy dla siebie. Jeśli lubicie celebrować przygotowanie kawy, to dobrym rozwiązaniem będzie dla Was ekspres do kawy kolbowy – takich używają bariści, ale ich obsługa wymaga samodzielnego odmierzania kawy i wykonania kilku czynności zanim uzyska się kawę – to nie dla mnie, bo najzwyczajniej nie mam czasu ani cierpliwości na taką zabawę. Jeśli lubicie kawy aromatyzowane – możecie postawić na ekspres do kawy kapsułkowy – są łatwe w obsłudze i mają kompaktowe wymiary, więc to dobry sprzęt do mniejszych kuchni. Dla mnie jednak najlepszym rozwiązaniem jest ekspres do kawy automatyczny, który jest szybki i łatwy w obsłudze – w zasadzie po wciśnięciu jednego przycisku mogę cieszyć się pyszną aromatyczną kawą.
Dlaczego wybrałam włoski ekspres do kawy?
To chyba oczywiste! Bo Włosi znają się najlepiej na miłości, jedzeniu i kawie 😊 Żarty żartami, ale żeby mieć dobre cappuccino codziennie do śniadania trzeba zainwestować w dobry ekspres do kawy. A propos cappuccino – Włosi cappuccino piją wyłącznie do śniadania, więc nie zamawiajcie tego rodzaju kawy nigdy do obiadu albo kolacji, bo zostaniecie uznani za totalnych dyletantów i kelner może spojrzeć na was z góry albo co gorsza – spode łba… Ja od dłuższego czasu mam w domu włoski ekspres do kawy De’Longhi i bardzo sobie chwalę ten wybór. Sprzęt jest nie do zdarcia, wygląda cały czas jak nowy i – co najważniejsze – robi pyszne kawy w różnych konfiguracjach. Wystarczy wybierać poszczególne opcje z panelu, które różnią się od siebie w zależności od modelu ekspresu. Ja mam np. możliwość wybrania stopnia intensywności aromatu czy ilości espresso w filiżance. Jeśli mam ochotę na cappuccino, to wystarczy, że wyjmę pojemnik na mleko z lodówki, który podłączam jednym ruchem do ekspresu i wcisnę na panelu przycisk „Cappuccino”. Jeśli mam ochotę na latte albo latte macchiato, wystarczy, że przesunę suwak na pojemniku na mleko. Proste – prawda? Muszę też przyznać, że mój ekspres do kawy to bardzo zmyślna bestyjka – do tego stopnia, że o nic nie muszę się martwić. Jeśli potrzeba dolać wody – na wyświetlaczu pojawia się komunikat: „Uzupełnij wodę” jeśli trzeba opróżnić pojemnik na fusy – na panelu wyświetla się: „Opróżnij pojemnik na fusy”.
Poza tym mój ekspres ciśnieniowy jest bardzo łatwy w czyszczeniu – odradzam Wam zakup ekspresu z wbudowaną częścią na mleko, które są trudne do utrzymania w czystości. Fajnie, jeśli w ekspresie można regulować stopień rozdrobnienia ziaren kawy czy twardości wody, ustawić automatyczne włączanie i wyłączanie sprzętu, jest też specjalne miejsce na podgrzewanie filiżanek (żeby kawa nie schładzała się zbyt szybko w zimnej filiżance), jeśli ekspres czyści się automatycznie, tylko raz na jakiś czas należy go odkamienić. Na rynku są teraz dostępne modele ekspresów skonfigurowane z aplikacją mobilną. Wyobraźcie sobie, że leżąc w łóżku z poziomu telefonu komórkowego możecie uruchomić ekspres i wasza ulubiona kawa będzie czekała na Was w kuchni, zanim tam się pojawicie. Bajer, ale jaki fajny!
Może Cię zainteresować: Gdzie na wakacje zimą? TOP 11 kierunków w Europie i na świecie
Przeczytaj też: Co zobaczyć na Krecie? Przewodnik po najpiękniejszych miejscach na wyspie
Zobacz także: Najlepsze hotele w górach dla rodzin. TOP miejsca z klimatem
2 comments
Dziękuję za fajne przepisy. Niedawno też kupiłem ciśnieniowy ekspres do kawy z firmy De’Longhi i z wielką przyjemnością testuje nowe przepisy. Uwielbiam pić kawę. Szczególnie podoba mi się Twój przepis na Marocchino z czekoladą.
Ja posiadam ekspres ciśnieniowy również Delonghi i obecnie szukam takiej kawy ziarnistej, która nada czekoladowy posmak do cappuccino. Może jakieś porady w tym temacie? Natomiast sam artykuł równie dobry co porady baristy Delonghi https://www.delonghi.com/pl-pl/strony-funkcjonalne/uzupelniajce-linki-naglowka/porady