ekspres do kawy

Ekspres do kawy, ziarna i dodatki, czyli najlepsze przepisy na kawę z różnych stron świata

Czy ktoś z Was pamięta czasy, kiedy aby napić się dobrej kawy trzeba było wybrać się do kawiarni? Dzisiaj oczywiście też umawiamy się na kawę w różnych miejscach, ale żeby zaparzyć sobie espresso, cappuccino albo latte wystarczy mieć w domu dobry ekspres do kawy. Ja bez kawy nie potrafię funkcjonować, szczególnie teraz, jesienią, jest mi ona absolutnie niezbędna do życia. Ostatnio chciałam urozmaicić swoje kawowe menu i zaczęłam szukać przepisów na kawę z różnych zakątków świata. Bo, jak się okazuje, kawę pije się inaczej w różnych częściach globu, co więcej – jaki kraj, taka kawa. Więc jeśli tak jak ja nie możecie żyć bez kawy albo lubicie odkrywać nowe smaki, czytajcie dalej – ten tekst jest dla Was kawosze 🙂

kawa z ekspresu

Przepisy na kawę z różnych stron świata

Zapraszam na przepisy na kawy z różnymi dodatkami.

Kawa Cappuccino Viennese

SKŁADNIKI:

– kawa espresso

– 40 ml gorącej czekolady typu fondente

– spienione mleko

– bita śmietana

– kakao

PRZYGOTOWANIE:

Do wysokiej szklanki wlej czekoladę, uzupełnij espresso oraz spienionym mlekiem.

Wierzch udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao.

Kawa po irlandzku

SKŁADNIKI:

– kawa espresso

– 2 łyżeczki cukru

– 1 kieliszek irlandzkiej whisky

– 1 łyżeczka śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę kremówkę ubij na pianę.

Do szklanki wsyp cukier i rozpuść go w odrobinie gorącej kawy.

Dolej whisky i pozostałą kawę, wszystko wymieszaj.

Na końcu nałóż na wierzch łyżeczkę śmietany (ostrożnie i najlepiej czubkiem łyżeczki do dołu). Jeśli wszystko zostało zrobione poprawnie, śmietana powinna utrzymywać się na powierzchni. Kawę pijemy przez warstwę ubitej śmietany.

Włoska kawa marocchino z czekoladą

SKŁADNIKI:

– kawa espresso

– kakao lub starta na drobno czekolada

– spienione mleko

PRZYGOTOWANIE:

Zwilż wewnętrzne ścianki szklanki parą wodną a następnie obficie obsyp je kakao.

Dodaj espresso i uzupełnij spienionym mlekiem.

Wierzch posyp kakao lub startą czekoladą.

Kawa Barraquito z Wysp Kanaryjskich

SKŁADNIKI:

– espresso

– spienione mleko

– likier

– mleko skondensowane

– cynamon

– skórka z cytryny lub kawałek cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Na dno szklanki wlej mleko skondensowane, likier, espresso, spienione mleko – w takiej kolejności. Posyp cynamonem. Można udekorować kawałkiem cytryny lub skórką cytryny.

Grecka kawa frappe  

SKŁADNIKI:

– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

– Łyżka cukru

– 150 ml zimnej wody

– 150 ml zimnego mleka

– kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

Kawę z cukrem i 1/3 wody zmiksuj do utworzenia piany. Przelej do wysokiej szklanki. Dodaj resztę wody i mleko oraz kostki lodu.

Nowoorleańskie caffé brulot

SKŁADNIKI:

– kawa espresso

– cukier do smaku

– odrobina wytrawnego koniaku

– przyprawy korzenne (goździki)

– mała laska cynamonu

– spiralnie obrana skórka pomarańczy i skórka cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Skórki cytrusów naszpikuj goździkami.

Wszystkie składniki oprócz kawy wymieszaj ze sobą, odstaw na godzinę.

Po godzinie wszystko podgrzej i dodaj kawę.

Wyjmij skórki cytrusów z goździkami.

Voila!

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Dobry ekspres do kawy to warunek konieczny do tego, by móc codziennie cieszyć się aromatyczną, świeżą i prawdziwą kawą. Dlaczego prawdziwą? Dlatego, że espresso to baza do kaw, a kawa rozpuszczalna – jeśli traficie na gorszy jej rodzaj – może mieć zaledwie 20 % kawy w kawie.  Jaki ekspres do kawy kupić? Na rynku macie ogromny wybór, w zależności od Waszych preferencji możecie wybrać najodpowiedniejszy dla siebie. Jeśli lubicie celebrować przygotowanie kawy, to dobrym rozwiązaniem będzie dla Was ekspres do kawy kolbowy – takich używają bariści, ale ich obsługa wymaga samodzielnego odmierzania kawy i wykonania kilku czynności zanim uzyska się kawę – to nie dla mnie, bo najzwyczajniej nie mam czasu ani cierpliwości na taką zabawę. Jeśli lubicie kawy aromatyzowane – możecie postawić na ekspres do kawy kapsułkowy – są łatwe w obsłudze i mają kompaktowe wymiary, więc to dobry sprzęt do mniejszych kuchni. Dla mnie jednak najlepszym rozwiązaniem jest ekspres do kawy automatyczny, który jest szybki i łatwy w obsłudze – w zasadzie po wciśnięciu jednego przycisku mogę cieszyć się pyszną aromatyczną kawą.

ekspres do kawy

kawa-z-ekspresu

Dlaczego wybrałam włoski ekspres do kawy?

To chyba oczywiste! Bo Włosi znają się najlepiej na miłości, jedzeniu i kawie 😊 Żarty żartami, ale żeby mieć dobre cappuccino codziennie do śniadania trzeba zainwestować w dobry ekspres do kawy. A propos cappuccino – Włosi cappuccino piją wyłącznie do śniadania, więc nie zamawiajcie tego rodzaju kawy nigdy do obiadu albo kolacji, bo zostaniecie uznani za totalnych dyletantów i kelner może spojrzeć na was z góry albo co gorsza – spode łba… Ja od dłuższego czasu mam w domu włoski ekspres do kawy De’Longhi i bardzo sobie chwalę ten wybór. Sprzęt jest nie do zdarcia, wygląda cały czas jak nowy  i – co najważniejsze – robi pyszne kawy w różnych konfiguracjach. Wystarczy wybierać poszczególne opcje z panelu, które różnią się od siebie w zależności od modelu ekspresu. Ja mam np. możliwość wybrania stopnia intensywności aromatu czy ilości espresso w filiżance. Jeśli mam ochotę na cappuccino, to wystarczy, że wyjmę pojemnik na mleko z lodówki, który podłączam jednym ruchem do ekspresu i wcisnę na panelu przycisk „Cappuccino”. Jeśli mam ochotę na latte albo latte macchiato, wystarczy, że przesunę suwak na pojemniku na mleko. Proste – prawda? Muszę też przyznać, że mój ekspres do kawy to bardzo zmyślna bestyjka – do tego stopnia, że o nic nie muszę się martwić. Jeśli potrzeba dolać wody – na wyświetlaczu pojawia się komunikat: „Uzupełnij wodę” jeśli trzeba opróżnić pojemnik na fusy – na panelu wyświetla się: „Opróżnij pojemnik na fusy”.

ekspres do kawy

ekspres do kawy

ekspres do kawy

Poza tym mój ekspres ciśnieniowy jest bardzo łatwy w czyszczeniu – odradzam Wam zakup ekspresu z wbudowaną częścią na mleko, które są trudne do utrzymania w czystości. Fajnie, jeśli w ekspresie można regulować stopień rozdrobnienia ziaren kawy czy twardości wody, ustawić automatyczne włączanie i wyłączanie sprzętu, jest też specjalne miejsce na podgrzewanie filiżanek (żeby kawa nie schładzała się zbyt szybko w zimnej filiżance), jeśli ekspres czyści się automatycznie, tylko raz na jakiś czas należy go odkamienić. Na rynku są teraz dostępne modele ekspresów skonfigurowane z aplikacją mobilną. Wyobraźcie sobie, że leżąc w łóżku z poziomu telefonu komórkowego możecie uruchomić ekspres i wasza ulubiona kawa będzie czekała na Was w kuchni, zanim tam się pojawicie. Bajer, ale jaki fajny!

kawa z ekspresu

Może Cię zainteresować: Gdzie na wakacje zimą? TOP 11 kierunków w Europie i na świecie
Przeczytaj też: Co zobaczyć na Krecie? Przewodnik po najpiękniejszych miejscach na wyspie
Zobacz także: Najlepsze hotele w górach dla rodzin. TOP miejsca z klimatem

kawa z ekspresu

2 comments

  1. Dziękuję za fajne przepisy. Niedawno też kupiłem ciśnieniowy ekspres do kawy z firmy De’Longhi i z wielką przyjemnością testuje nowe przepisy. Uwielbiam pić kawę. Szczególnie podoba mi się Twój przepis na Marocchino z czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *