ekspres do kawy

Ekspres do kawy, ziarna i dodatki, czyli najlepsze przepisy na kawę z różnych stron świata

Czy ktoś z Was pamięta czasy, kiedy aby napić się dobrej kawy trzeba było wybrać się do kawiarni? Dzisiaj oczywiście też umawiamy się na kawę w różnych miejscach, ale żeby zaparzyć sobie espresso, cappuccino albo latte wystarczy mieć w domu dobry ekspres do kawy. Ja bez kawy nie potrafię funkcjonować, szczególnie teraz, na jesieni, jest mi ona absolutnie niezbędna do życia. Ostatnio chciałam urozmaicić swoje kawowe menu i zaczęłam szukać przepisów na kawę z różnych zakątków świata. Bo, jak się okazuje, kawę pije się inaczej w różnych częściach globu, co więcej – jaki kraj, taka kawa 😊 Więc jeśli tak jak ja nie możecie żyć bez kawy albo lubicie odkrywać nowe smaki, czytajcie dalej – ten tekst jest dla Was kawosze 🙂

kawa z ekspresu

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Kwestia od której trzeba zacząć to ekspres do kawy. Otóż dobry ekspres do kawy to warunek konieczny do tego, by móc codziennie cieszyć się aromatyczną, świeżą i prawdziwą kawą. Dlaczego prawdziwą? Ano dlatego, że kawa rozpuszczalna – jeśli traficie na gorszy jej rodzaj – może mieć zaledwie 20 % kawy w kawie… A od czasu kiedy moja dietetyczka powiedziała mi, że jeśli kawa, to tylko z ziaren albo mielona, całkowicie przerzuciłam się na tę z ekspresu. Jaki ekspres do kawy kupić? Na rynku macie ogromny wybór, w zależności od Waszych preferencji możecie wybrać najodpowiedniejszy dla siebie. Jeśli lubicie celebrować przygotowanie kawy, to dobrym rozwiązaniem będzie dla Was ekspres do kawy kolbowy – takich używają bariści, ale ich obsługa wymaga samodzielnego odmierzania kawy i wykonania kilku czynności zanim uzyska się kawę – to nie dla mnie, bo najzwyczajniej nie mam czasu ani cierpliwości na taką zabawę. Jeśli lubicie kawy aromatyzowane – możecie postawić na ekspres do kawy kapsułkowy – są łatwe w obsłudze i mają kompaktowe wymiary, więc to dobry sprzęt do mniejszych kuchni. Dla mnie jednak najlepszym rozwiązaniem jest ekspres do kawy automatyczny, który jest szybki i łatwy w obsłudze – w zasadzie po wciśnięciu jednego przycisku mogę cieszyć się pyszną aromatyczną kawą. Więcej wskazówek na ten temat znajdziecie w poradniku:  Porównanie możliwości, cen, wad i zalet ekspresów do kawy .

ekspres do kawy

kawa-z-ekspresu

Dlaczego wybrałam włoski ekspres do kawy?

To chyba oczywiste! Bo Włosi znają się najlepiej na miłości, jedzeniu i kawie 😊 Żarty żartami, ale żeby mieć dobre cappuccino codziennie do śniadania trzeba zainwestować w dobry ekspres do kawy. A propos cappuccino – Włosi cappuccino piją wyłącznie do śniadania, więc nie zamawiajcie tego rodzaju kawy nigdy do obiadu albo kolacji, bo zostaniecie uznani za totalnych dyletantów i kelner może spojrzeć na was z góry albo co gorsza – spode łba… Ja od dłuższego czasu mam w domu włoski ekspres do kawy De’Longhi i bardzo sobie chwalę ten wybór. Sprzęt jest nie do zdarcia, wygląda cały czas jak nowy (ale może to zasługa tego, że dbam o niego jak o własne dzieci 😉) no i co najważniejsze – robi pyszne kawy w różnych konfiguracjach.

ekspres do kawy

ekspres do kawy

Inteligentny ekspres do kawy

Generalnie wszystkie ekspresy do kawy De’Longhi są proste i intuicyjne w obsłudze. Wystarczy wybierać poszczególne opcje z panelu, które różnią się od siebie w zależności od modelu ekspresu. Ja mam np. możliwość wybrania stopnia intensywności aromatu czy ilości espresso w filiżance. Jeśli mam ochotę na cappuccino, to wystarczy, że wyjmę pojemnik na mleko z lodówki, który podłączam jednym ruchem do ekspresu i wcisnę na panelu przycisk „Cappuccino”. Jeśli mam ochotę na latte albo latte macchiato, wystarczy, że przesunę suwak na pojemniku na mleko. Proste – prawda? Muszę też przyznać, że mój ekspres do kawy De’Longhi to bardzo zmyślna bestyjka – do tego stopnia, że o nic nie muszę się martwić. Jeśli potrzeba dolać wody – na wyświetlaczu pojawia się komunikat: „Uzupełnij wodę” jeśli trzeba opróżnić pojemnik na fusy – na panelu wyświetla się: „Opróżnij pojemnik na fusy”.

ekspres do kawy

Poza tym mój ekspres ciśnieniowy jest bardzo łatwy w czyszczeniu – odradzam Wam zakup ekspresu z wbudowaną częścią na mleko, które są trudne do utrzymania w czystości. Jakie jeszcze możliwości daje mój ekspres do kawy De’Longhi? Można regulować stopień rozdrobnienia ziaren kawy czy twardości wody, można ustawić automatyczne włączanie i wyłączanie sprzętu, jest też specjalne miejsce na podgrzewanie filiżanek (żeby kawa nie schładzała się zbyt szybko w zimnej filiżance), ekspres czyści się automatycznie, tylko raz na jakiś czas należy go odkamienić, o czym też mnie informuje we właściwym momencie. Mój ekspres do kawy ma sporo funkcji, ale z tego co wiem, najnowsze modele De’Longhi mają ich jeszcze więcej a nawet są skonfigurowane z aplikacją mobilną. Wyobraźcie sobie, że leżąc w łóżku z poziomu telefonu komórkowego możecie uruchomić ekspres i wasza ulubiona kawa będzie czekała na Was w kuchni, zanim tam się pojawicie. Bajer, ale jaki fajny! Mnóstwo ciekawych informacji o możliwościach najnowszych modeli automatycznych ekspresów do kawy znajdziecie w tym artykule:  Ranking ekspresów automatycznych do kawy De’Longhi .

kawa z ekspresu

Kawy z różnych stron świata – przepisy

A teraz to co tygrysy lubią najbardziej, czyli przepisy na aromatyczne i rozgrzewające kawy z dodatkami. Idealne na jesień i zimę!

 

Cappuccino Viennese

SKŁADNIKI:

– kawa espresso

– 40 ml gorącej czekolady typu fondente

– spienione mleko

– bita śmietana

– kakao

PRZYGOTOWANIE:

Do wysokiej szklanki wlej czekoladę, uzupełnij espresso oraz spienionym mlekiem.

Wierzch udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao.

 

Kawa po irlandzku

SKŁADNIKI:

– kawa espresso

– 2 łyżeczki cukru

– 1 kieliszek irlandzkiej whisky

– 1 łyżeczka śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę kremówkę ubij na pianę.

Do szklanki wsyp cukier i rozpuść go w odrobinie gorącej kawy.

Dolej whisky i pozostałą kawę, wszystko wymieszaj.

Na końcu nałóż na wierzch łyżeczkę śmietany (ostrożnie i najlepiej czubkiem łyżeczki do dołu). Jeśli wszystko zostało zrobione poprawnie, śmietana powinna utrzymywać się na powierzchni. Kawę pijemy przez warstwę ubitej śmietany.

 

Włoskie marocchino z czekoladą

SKŁADNIKI:

– kawa espresso

– kakao lub starta na drobno czekolada

– spienione mleko

PRZYGOTOWANIE:

Zwilż wewnętrzne ścianki szklanki parą wodną a następnie obficie obsyp je kakao.

Dodaj espresso i uzupełnij spienionym mlekiem.

Wierzch posyp kakao lub startą czekoladą.

 

Kawa po rosyjsku

SKŁADNIKI:

– kawa espresso

– 1 kieliszek wódki

– cukier i śmietana dla smaku

PRZYGOTOWANIE:

Do espresso dodaj cukier i wódkę, wymieszaj składniki.

Na wierzch nałóż śmietanę.

Latem, oprócz śmietany, możesz dodać kruszony lód.

 

Nowoorleańskie caffé brulot

SKŁADNIKI:

– kawa espresso

– cukier do smaku

– odrobina wytrawnego koniaku

– przyprawy korzenne (goździki)

– mała laska cynamonu

– spiralnie obrana skórka pomarańczy i skórka cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Skórki cytrusów naszpikuj goździkami.

Wszystkie składniki oprócz kawy wymieszaj ze sobą, odstaw na godzinę.

Po godzinie wszystko podgrzej i dodaj kawę.

Wyjmij skórki cytrusów z goździkami.

 

Voila!

kawa z ekspresu

Wpis powstał we współpracy z marką De’Longhi.

Może Cię zainteresować: Gdzie na wakacje zimą? TOP 11 kierunków w Europie i na świecie
Przeczytaj też: Co zobaczyć na Krecie? Przewodnik po najpiękniejszych miejscach na wyspie
Zobacz także: Najlepsze hotele w górach dla rodzin. TOP miejsca z klimatem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *