Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy wigilijne. Polacy nie wyobrażają sobie świąt bez wigilijnego barszczu z uszkami czy zupy grzybowej z łazankami, pierogów z kapustą i grzybami, śledzi w śmietanie, makowca, korzennych pierników czy kompotu z suszu. Na samą myśl, aż cieknie ślinka! Jednakże w innych krajach potrawy wigilijne są zupełnie inne niż w Polsce, a mieszkańcom innych zakątków świata odmienne smaki kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. W tym wpisie zapraszam Was na przedświąteczną podróż kulinarną. Zobaczycie, jakie tradycyjne potrawy świąteczne jadają Finowie, Słowacy, Węgrzy, Japończycy, Austriacy, Ukraińcy, Włosi i Hiszpanie. Wybrałam dla Was przepisy na łatwe dania świąteczne, które bez problemu przyrządzicie we własnej kuchni. Świąteczne potrawy z innych krajów mogą urozmaicić Wasz wigilijny stół i z pewnością będą stanowiły kulinarną niespodzianką dla Waszych gości.
Potrawy wigilijne z różnych zakątków świata – dania wytrawne
Fińska sałatka śledziowa Rosolli z buraczkami i śmietaną
Finowie, podobnie jak Polacy podczas kolacji wigilijnej obowiązkowo serwują śledzie. Na fińskich stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia popularna jest sałatka Rosolli ze śledziami. Co powiecie na wigilijnego śledzika w takiej wersji?
Składniki na sałatkę:
4 płaty marynowanych śledzi
2 średniej wielkości buraki
2 ziemniaki
2 marchewki
2 ogórki konserwowe
1 cebula
1 jabłko
Składniki na sos:
125 ml śmietany 18%
2/3 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach, studzimy. Ziemniaki i marchew myjemy i gotujemy w mundurkach (w innym garnku niż buraki), studzimy. Ziemniaki, buraki, marchew, jabłko obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Ogórki i śledzie kroimy w 1 cm kostkę. Cebulę kroimy w 1/2 cm kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy sos zrobiony ze śmietany, octu winnego, pieprzu i soli. Sos można też podawać osobno.
Słowacka kapustnica
Tradycyjną potrawą wigilijną na Słowacji jest kapustnica, czyli zupa z kiszonej kapusty z grzybami i mięsem. Kapustnica na pierwszy rzut oka przypomina bigos, ale jeśli przyrządzicie to danie świąteczne, przekonacie się, że kapustnica i bigos to jednak nie to samo.
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg kiszonej kapusty
małe pęto wędzonej kiełbasy wieprzowej
200 g wędzonego mięsa wieprzowego lub wołowego
50 g suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie przez 30 minut i opłukanych
1 cebula
olej
50 g mąki
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżka czerwonej papryki
sól, pieprz do smaku
śmietana i posiekana natka pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wkładamy kiszoną kapustę, kiełbasę i mięso i zalewamy wszystkie składniki 2 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. półtorej godziny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy grzyby i gotujemy zupę kolejne 30 minut. Rozgrzewamy na patelni olej i przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dosypujemy mąkę i paprykę, chwilę smażymy razem i dolewamy 150 ml wody. Całość dolewamy do zupy i gotujemy jeszcze kwadrans. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z dodatkiem śmietany i natki pietruszki.
Węgierska wigilijna zupa rybna Halászlé
Podobno Węgrzy stworzyli najlepszą zupę rybną na świecie. I w dodatku podają ją na kolację wigilijną 😊
Składniki na 6 – 8 porcji zupy:
800 g ryb słodkowodnych
2 cebule
2 duże pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
łyżeczka ostrej papryki w proszku
3 liście laurowe
olej
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Około 500 g ryby zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną cebulę i liście laurowe. Pozostałe 300 g ryby kroimy na małe kawałki i odkładamy. Bulion rybny gotujemy przez około godzinę na małym ogniu, następnie przecedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, obrane ze skórki pokrojone pomidory i papryki. Dusimy aż zmiękną, miksujemy i łączymy z bulionem rybnym. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy pozostałe kawałki ryb i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Na każdym talerzu powinien znaleźć się kawałek ryby.
Wskazówka: Do węgierskiej zupy rybnej znakomicie pasuje drobny makaron, np. gwiazdki.
Japońskie kurczaki
Czy są wśród Was tacy, którzy z gotowaniem są totalnie na bakier? Jeśli tak, to i dla Was mam propozycję na potrawę wigilijną, której na pewno podołacie i co więcej – będzie to świąteczna potrawa zgodna z tradycją japońską! To danie jest tak łatwe, że nie potrzeba nawet do niego przepisu! Nie wierzycie? Otóż, Japończycy podczas wigilii, która nota bene nie ma wymiaru religijnego a po prostu jest radosnym świętem, z upodobaniem jedzą…. kurczaki z KFC. W Japonii to danie świąteczne jest tak popularne, że zamówienia są przyjmowane z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Tak więc Moi Drodzy – jeśli kompletnie nie macie ochoty wpadać w wir świątecznego gotowania, z powodzeniem możecie zorganizować potrawy wigilijne w stylu japońskim 😉
Potrawy wigilijne z różnych zakątków świata – na słodko
Austriackie kruche rogaliki waniliowe Vanillekipferl
Vanillekipferl to jedne z najpopularniejszych świątecznych ciasteczek w Austrii. Są kruche, delikatne, wyraziście waniliowe. Może w tym roku zagoszczą również na Waszych stołach?
Składniki na ciastka:
330 g mąki
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
70 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g zmielonych migdałów
odrobina soli
Składniki na cukrową posypkę:
40 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, cukru pudru, cukru waniliowego, migdałów i soli zagniatamy ciasto. Na obsypanej mąką stolnicy formujemy wałki o wymiarach ok. 18x3cm, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu każdy wałek tniemy na ok 1,5 cm plastry. Plasterki rolujemy tworząc wałeczki, a następnie nadajemy każdemu z nich kształt półksiężyca. Ciasteczka wykładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciastka pieczemy 8-10 min i wyjmujemy je gdy tylko lekko zarumienią się na końcach. Ciastka przekładamy razem z papierem do pieczenia na kratkę lub blat i czekamy aż lekko ostygną. Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i oprószamy ciastka cukrem za pomocą sitka.
Przeczytaj też: Tradycje bożonarodzeniowe na świecie – najciekawsze zwyczaje bożonarodzeniowe w innych krajach
Ukraińska kutia
Kutia to tradycyjna ukraińska potrawa wigilijna podawana w każdym regionie Ukrainy. To pierwsza potrawa wigilijna, którą zgodnie z tradycją na stół kładzie gospodarz. Każdy składnik kutii ma symboliczne znaczenie: pszenica symbolizuje życie, mak męczeństwo, a miód czystość i wieczne szczęście w niebie.
Składniki:
200 g ziaren pszenicy lub kaszy pęczak jęczmienny
100 g maku
150 ml mleka
3 łyżki miodu
½ szklanki sparzonych rodzynek
½ szklanki drobno pokrojonych migdałów
½ szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
5 kropel aromatu rumowego
1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki (niekoniecznie, choć śmietanka podnosi smak kutii)
Sposób przygotowania:
Pszenicę płuczemy i zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia gotujemy na małym ogniu godzinę ( w razie potrzeby dolewamy wodę), aż będzie miękka. Jeśli używacie kaszy wystarczy kaszę przepłukać, po czym zalać wrzątkiem odstawić na godzinę, a później podgotować aż zmięknie. Po ugotowaniu odcedzamy. Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na godzinę, następnie miksujemy. Pszenicę lub kaszę łączymy z masą makową, miodem, cukrem, bakaliami, aromatem rumowym i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby rozrzedzamy mlekiem lub śmietanką.
Wskazówka: Ziarna pszenicy są trudno dostępne, możecie je z powodzeniem zastąpić kaszą.
Włoskie struffoli
Struffoli to świąteczny słodki deser popularny w Neapolu, często spotykany również w innych regionach Włoch, ale pod innymi nazwami m.in. cicerchiata, pigniocata. Struffoli podawane jest w kształcie kopczyka lub wieńca.
Składniki na ciasto:
330 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka cukru
40 g rozpuszczonego masła
2 łyżki naturalnego jogurtu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej
Składniki polewy:
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajek, cukru, masła, jogurtu, proszku do pieczenia i soli wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu na obsypanej mąką stolnicy wyrabiamy z niego kuleczki o średnicy ok 1,5 cm. Kulki smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do ok. 160 C przez ok. 3-4 minuty na bursztynowy kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładamy do miseczki. W osobnym garnku mieszamy miód z sokiem z cytryny i lekko podgrzewamy. Do garnka z miodem dodajemy kulki i mieszamy. Struffoli przekładamy na talerz, na środku którego umieszczamy np. szklankę – w ten sposób usypujemy kuleczki w kształt wieńca. Dekorujemy posypką cukrową.
Andaluzyjskie ciastka cynamonowe polvorones
Polvorones powstały w Andaluzji w XVI wieku. Ciasteczka te obsypane cukrem pudrem, zawinięte w papier są również sprzedawane w tym regionie Hiszpanii jako bożonarodzeniowy przysmak. Najsłynniejsze pochodzą z miejscowości Estepa nieopodal Sewilli.
Składniki:
330 g mąki
200 g smalcu roztopionego i ostudzonego (ewentualnie masła)
110 g cukru pudru
110 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka startego cynamonu
1 łyżeczka rozbitych nasion kardamonu
3 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Smalec miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mąkę, migdały, cynamon, kardamon, wodę i miksujemy aż do połączenia składników. Z masy tworzymy kulę i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość około poł centymetra i wycinamy szklanką okrągłe ciasteczka. Układamy je na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 12-15 minut w 170 stopniach aż zrobią się złociste. Przed podaniem ostudzone ciasteczka obsypujemy cukrem pudrem.
Wskazówka: Ciasteczka polvorones charakteryzują się wyraźnym posmakiem smalcu. Takie właśnie są. Ale jeśli nie przepadacie za tym zapachem, z powodzeniem możecie zastąpić smalec masłem. Maślany posmak dla wielu będzie przystępniejszą opcją.
Mam nadzieję, że przepisy na potrawy wigilijne z różnych zakątków świata zainspirują Was do małych przedświątecznych eksperymentów w kuchni. Ciekawa też jestem, czy może macie jakieś ciekawe doświadczenia, jeśli chodzi o świąteczne potrawy z innych krajów. Może mieliście okazję kosztować ich podczas swoich podróży albo ktoś z Waszej rodziny pochodzi z zagranicy i przyrządza tradycyjne potrawy wigilijne swojego kraju na święta w Polsce? Dajcie znać w komentarzach.
Miłego gotowania i smacznych świąt!
Ewa