tradycyjne potrawy wigilijne

Potrawy wigilijne z różnych stron świata. Przepisy na słodkie i wytrawne potrawy świąteczne

Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy wigilijne. Polacy nie wyobrażają sobie świąt bez wigilijnego barszczu z uszkami czy zupy grzybowej z łazankami, pierogów z kapustą i grzybami, śledzi w śmietanie, makowca, korzennych pierników czy kompotu z suszu. Na samą myśl, aż cieknie ślinka! Jednakże w innych krajach potrawy wigilijne są zupełnie inne niż w Polsce, a mieszkańcom innych zakątków świata odmienne smaki kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. W tym wpisie zapraszam Was na przedświąteczną podróż kulinarną. Zobaczycie, jakie tradycyjne potrawy świąteczne jadają Finowie, Słowacy, Węgrzy, Japończycy, Austriacy, Ukraińcy, Włosi i Hiszpanie. Wybrałam dla Was przepisy na łatwe dania świąteczne, które bez problemu przyrządzicie we własnej kuchni. Świąteczne potrawy z innych krajów mogą urozmaicić Wasz wigilijny stół i z pewnością będą stanowiły kulinarną niespodzianką dla Waszych gości.

Jeśli w tym roku chcesz wyjechać na święta Bożego Narodzenia sprawdź wpis o najciekawszych pakietach świątecznych w hotelach

Potrawy wigilijne z różnych zakątków świata – dania wytrawne

Fińska sałatka śledziowa Rosolli z buraczkami i śmietaną

Finowie, podobnie jak Polacy podczas kolacji wigilijnej obowiązkowo serwują śledzie. Na fińskich stołach w czasie świąt  Bożego Narodzenia popularna jest sałatka Rosolli ze śledziami. Co powiecie na wigilijnego śledzika w takiej wersji?

Składniki na sałatkę:

4 płaty marynowanych śledzi

2 średniej wielkości buraki

2 ziemniaki

2 marchewki

2 ogórki konserwowe

1 cebula

1 jabłko

Składniki na sos:

125 ml śmietany 18%

2/3 łyżeczki octu winnego

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach, studzimy. Ziemniaki i marchew myjemy i gotujemy w mundurkach (w innym garnku niż buraki), studzimy. Ziemniaki, buraki, marchew, jabłko obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Ogórki i śledzie kroimy w 1 cm kostkę.  Cebulę kroimy w 1/2 cm kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy sos zrobiony ze śmietany, octu winnego, pieprzu i soli. Sos można też podawać osobno.

potrawy wigilijne na świecie fińska sałatka śledziowa

Słowacka kapustnica

Tradycyjną potrawą wigilijną na Słowacji jest kapustnica, czyli zupa z kiszonej kapusty z grzybami i mięsem. Kapustnica na pierwszy rzut oka przypomina bigos, ale jeśli przyrządzicie to danie świąteczne, przekonacie się, że kapustnica i bigos to jednak nie to samo.

Składniki na 4 porcje:

0,5 kg kiszonej kapusty

małe pęto wędzonej kiełbasy wieprzowej

200 g wędzonego mięsa wieprzowego lub wołowego

50 g suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie przez 30 minut i opłukanych

1 cebula

olej

50 g mąki

1 ząbek czosnku

1 płaska łyżka czerwonej papryki

sól, pieprz do smaku

śmietana i posiekana natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wkładamy kiszoną kapustę, kiełbasę i mięso i zalewamy wszystkie składniki 2 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. półtorej godziny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy grzyby i gotujemy zupę kolejne 30 minut. Rozgrzewamy na patelni olej i przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dosypujemy mąkę i paprykę, chwilę smażymy razem i dolewamy 150 ml wody. Całość dolewamy do zupy i gotujemy jeszcze kwadrans. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z dodatkiem śmietany i natki pietruszki.

świąteczne potrawy słowacka zupa kapustnica

potrawy wigilijne na świecie

Czy znacie przepis na prawidłową pracę jelit?

Każdemu z nas zdarza się poczuć ciężkość na żołądku. Kiedy mnie to dopada nie czekam – solidna dawka błonnika i bakterii kwasu mlekowego od razu pomaga poczuć się lżej. Wspomagający pracę jelit Colon C  najlepiej wypić przed posiłkami rano i wieczorem. Wystarczy rozpuścić 1 czubatą łyżkę proszku w szklance wody, soku lub innego chłodnego płynu i wypić od razu po przygotowaniu. Można dodać go również do jogurtu, ale należy pamiętać, aby dodatkowo wypić 250 ml. płynu. Proste, prawda?

potrawy wigilijne z rożnych krajów

potrawy na boże narodzenie

Węgierska wigilijna zupa rybna Halászlé

Podobno Węgrzy stworzyli najlepszą zupę rybną na świecie. I w dodatku podają ją na kolację wigilijną 😊

Składniki na 6 – 8 porcji zupy:

800 g ryb słodkowodnych

2 cebule

2 duże pomidory

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

łyżeczka ostrej papryki w proszku

3 liście laurowe

olej

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Około 500 g ryby zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną cebulę i liście laurowe. Pozostałe 300 g ryby kroimy na małe kawałki i odkładamy. Bulion rybny gotujemy przez około godzinę na małym ogniu, następnie przecedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, obrane ze skórki pokrojone pomidory i papryki.  Dusimy aż zmiękną, miksujemy i łączymy z bulionem rybnym. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy pozostałe kawałki ryb i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Na każdym talerzu powinien znaleźć się kawałek ryby.

Wskazówka: Do węgierskiej zupy rybnej znakomicie pasuje drobny makaron, np. gwiazdki.

potrawy świąteczne z różnych części świata

Japońskie kurczaki

Czy są wśród Was tacy, którzy z gotowaniem są totalnie na bakier? Jeśli tak, to i dla Was mam propozycję na potrawę wigilijną, której na pewno podołacie i co więcej – będzie to świąteczna potrawa zgodna z tradycją japońską! To danie jest tak łatwe, że nie potrzeba nawet do niego przepisu! Nie wierzycie? Otóż, Japończycy podczas wigilii, która nota bene nie ma wymiaru religijnego a po prostu jest radosnym świętem, z upodobaniem jedzą…. kurczaki z KFC. W Japonii to danie świąteczne jest tak popularne, że zamówienia są przyjmowane z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Tak więc Moi Drodzy – jeśli kompletnie nie macie ochoty wpadać w wir świątecznego gotowania, z powodzeniem możecie zorganizować potrawy wigilijne w stylu japońskim 😉

Potrawy wigilijne z różnych zakątków świata – na słodko

Austriackie kruche rogaliki waniliowe Vanillekipferl

Vanillekipferl to jedne z najpopularniejszych świątecznych ciasteczek w Austrii. Są kruche, delikatne, wyraziście waniliowe. Może w tym roku zagoszczą również na Waszych stołach?

Składniki na ciastka:

330 g mąki

200 g masła w temperaturze pokojowej

1 jajko

70 g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

100 g zmielonych migdałów

odrobina soli

Składniki na cukrową posypkę:

40 g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, cukru pudru, cukru waniliowego, migdałów i soli zagniatamy ciasto. Na obsypanej mąką stolnicy formujemy wałki o wymiarach ok. 18x3cm, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu każdy wałek tniemy na ok 1,5 cm plastry. Plasterki rolujemy tworząc wałeczki, a następnie nadajemy każdemu z nich kształt półksiężyca. Ciasteczka wykładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciastka pieczemy 8-10 min i wyjmujemy je gdy tylko lekko zarumienią się na końcach. Ciastka przekładamy razem z papierem do pieczenia na kratkę lub blat i czekamy aż lekko ostygną. Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i oprószamy ciastka cukrem za pomocą sitka.

Przeczytaj też: Tradycje bożonarodzeniowe na świecie – najciekawsze zwyczaje bożonarodzeniowe w innych krajach

tradycyjne potrawy wigilijne

tradycyjne potrawy świąteczne austriackie ciasteczka

Ukraińska kutia

Kutia to tradycyjna ukraińska potrawa wigilijna podawana w każdym regionie Ukrainy. To pierwsza potrawa wigilijna, którą zgodnie z tradycją na stół kładzie gospodarz. Każdy składnik kutii ma symboliczne znaczenie: pszenica symbolizuje życie, mak męczeństwo, a miód czystość i wieczne szczęście w niebie.

Składniki:

200 g ziaren pszenicy lub kaszy pęczak jęczmienny

100 g maku

150 ml mleka

3 łyżki miodu

½ szklanki sparzonych rodzynek

½ szklanki drobno pokrojonych migdałów

½ szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich

5 kropel aromatu rumowego

1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki (niekoniecznie, choć śmietanka podnosi smak kutii)

Sposób przygotowania:

Pszenicę płuczemy i zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia gotujemy na małym ogniu godzinę ( w razie potrzeby dolewamy wodę), aż będzie miękka. Jeśli używacie kaszy wystarczy kaszę przepłukać, po czym zalać wrzątkiem odstawić na godzinę, a później podgotować aż zmięknie. Po ugotowaniu odcedzamy. Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na godzinę, następnie miksujemy. Pszenicę lub kaszę  łączymy z masą makową, miodem, cukrem, bakaliami, aromatem rumowym i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby rozrzedzamy mlekiem lub śmietanką.

Wskazówka: Ziarna pszenicy są trudno dostępne, możecie je z powodzeniem zastąpić kaszą.

potrawy wigilijne na świecie ukraińska kutia

przepis na kutię ukraińską

Włoskie struffoli

Struffoli to świąteczny słodki deser popularny w Neapolu, często spotykany również w innych regionach Włoch, ale pod innymi nazwami m.in. cicerchiata, pigniocata. Struffoli podawane jest w kształcie kopczyka lub wieńca.

Składniki na ciasto:

330 g mąki pszennej

2 jajka

1 łyżka cukru

40 g rozpuszczonego masła

2 łyżki naturalnego jogurtu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

olej

Składniki polewy:

2 łyżki miodu

1 łyżka soku z cytryny

posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajek, cukru, masła, jogurtu, proszku do pieczenia i soli wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu na obsypanej mąką stolnicy wyrabiamy z niego kuleczki o średnicy ok 1,5 cm. Kulki smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do ok. 160 C przez ok. 3-4 minuty na bursztynowy kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładamy do miseczki. W osobnym garnku mieszamy miód z sokiem z cytryny i lekko podgrzewamy. Do garnka z miodem dodajemy kulki i mieszamy. Struffoli przekładamy na talerz, na środku którego umieszczamy np. szklankę –  w ten sposób usypujemy kuleczki w kształt wieńca. Dekorujemy posypką cukrową.

potrawy wigilijne włoskie struffoli

potrawy wigilijne włoski przysmak struffoli

Andaluzyjskie ciastka cynamonowe polvorones

Polvorones powstały w Andaluzji w XVI wieku. Ciasteczka te obsypane cukrem pudrem, zawinięte w papier są również sprzedawane w tym regionie Hiszpanii jako bożonarodzeniowy przysmak. Najsłynniejsze pochodzą z miejscowości Estepa nieopodal Sewilli.

Składniki:

330 g mąki

200 g smalcu roztopionego i ostudzonego (ewentualnie masła)

110 g cukru pudru

110 g zmielonych migdałów

1 łyżeczka startego cynamonu

1 łyżeczka rozbitych nasion kardamonu

3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Smalec miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mąkę, migdały, cynamon, kardamon, wodę i miksujemy aż do połączenia składników. Z masy tworzymy kulę i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość około poł centymetra i wycinamy szklanką okrągłe ciasteczka. Układamy je na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 12-15 minut w 170 stopniach aż zrobią się złociste. Przed podaniem ostudzone ciasteczka obsypujemy cukrem pudrem.

Wskazówka: Ciasteczka polvorones charakteryzują się wyraźnym posmakiem smalcu. Takie właśnie są. Ale jeśli nie przepadacie za tym zapachem, z powodzeniem możecie zastąpić smalec masłem. Maślany posmak dla wielu będzie przystępniejszą opcją.

dania świąteczne na świecie hiszpańskie ciasteczka

hiszpańskie ciasteczka wigilijne polvorones

Mam nadzieję, że przepisy na potrawy wigilijne z różnych zakątków świata zainspirują Was do małych przedświątecznych eksperymentów w kuchni. Ciekawa też jestem, czy może macie jakieś ciekawe doświadczenia, jeśli chodzi o świąteczne potrawy z innych krajów. Może mieliście okazję kosztować ich podczas swoich podróży albo ktoś z Waszej rodziny pochodzi z zagranicy i przyrządza tradycyjne potrawy wigilijne swojego kraju na święta w Polsce? Dajcie znać w komentarzach. Pamiętajcie też, żeby w święta się nie przejadać, a jeśli już to się zdarzy, możecie wspomóc jelita np. za pomocą suplementu diety Colon C, we współpracy z którym powstał ten artykuł.

Miłego gotowania i smacznych świąt!

Ewa

Colon C to suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnianie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *