ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe – z 6 składników w 10 minut. Najprostszy przepis!

Ciasto jogurtowe – no nie powiem, żeby było mi z nim po drodze… To było jedno z niewielu jak do tej pory ciast, które mi nie wyszło kilka razy pod rząd. Wypróbowywałam różne przepisy, wymierzałam, miksowałam na gładką masę, i…. za każdym razem wychodził zakalec. Coś było nie tak. Zaczęłam więc szukać i w końcu dotarłam do sedna sprawy.
Otóż ciasto jogurtowe skrywa pewną tajemnicę.
To ciasto wręcz nam daje nauczkę!
Że nadgorliwość nie jest dobrą cechą.
Otóż, Moi Drodzy, ciasto jogurtowe to, jak się okazuje – ciasto dla nonszalanckich, a nawet leniwych, ot co!
Jeśli za bardzo będziecie chcieli, to Wam się nie uda!
Na czym polega owa tajemnica? Otóż ciasto jogurtowe nie lubi miksowania. A długiego miksowania to już w ogóle nie lubi i wówczas buntuje się na dobre, co objawia eleganckim zakalcem. Ciasto jogurtowe za to lubi zwykłą dużą łyżkę i krótkie mieszanie – im krótsze tym lepsze – tylko do połączenia składników i niech Was nie przerażają nieliczne grudki, bo w tym przypadku mogą być! Mój błąd polegał na tym, że za długo miksowałam składniki na idealnie gładką masę. Wy tego nie róbcie! Poza tym do ciasta jogurtowego użyjcie składników w temperaturze pokojowej – nie z lodówki, bo znowu bunt gwarantowany. Pieczcie dłużej ale w niższej temperaturze – w ten sposób unikniecie spalenia na wierzchu.

Może Cię zainteresować: Wiosenne porządki – 7 trików, dzięki którym szybko i łatwo odmienisz dom na wiosnę

ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe – przepis metodą kubeczkową

Metoda kubeczkowa bardzo ułatwi Wam sprawę, jeśli nie macie w domu wagi spożywczej. Na jeden kubeczek jogurtu naturalnego 180 g przypada jedno jajko (pamiętajcie, żeby kupować jaja z chowu na wolnym wybiegu – klatkowych za nic nie kupujcie, bo przyczyniacie się w ten sposób do cierpienia kur), dwie szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki oleju roślinnego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ważne jest, aby składniki wypełniały kubeczek do tego samego poziomu co wypełniał go jogurt.
W zależności od tego jak duże ma być ciasto, pomnażajcie składniki wszystkie po równo.
Na formę o wymiarach 25 na 40 cm optymalnie jest wszystko pomnożyć razy trzy.

WYPRÓBUJ TEŻ: ZUPA DYNIOWA – PRZEPIS NA KREM Z DYNI Z IMBIREM

ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe – składniki

  • 3 jaja
  • 3 kubeczki gęstego jogurtu naturalnego 180 g
  • 2 i ¼ kubeczka cukru lub ewentualnie 2 łyżki cukru waniliowego (zamiast ¼ kubeczka cukru)
  • 6 kubeczków mąki pszennej
  • 1 i 1/2 kubeczka oleju roślinnego, najlepiej rzepakowego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Owoce na wierzch (maliny, borówki amerykańskie, truskawki)
  • Cukier puder do posypania.

Ciasto jogurtowe – sposób wykonania

  • Formę natrzyj tłuszczem.
  • W misce zmieszaj dużą łyżką jaja, cukier, jogurt i olej. Mieszaj tylko do momentu aż składniki się połączą w jednolitą masę.
  • Następnie sukcesywnie dodawaj mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj również tylko do momentu aż składniki się połączą. Nie musi być idealnie, mogą być nawet pojedyncze grudki w cieście – jak powinna wyglądać konsystencja ciasta zobaczycie na zdjęciu poniżej.

ciasto jogurtowe

  • Udekoruj owocami.
  • Przełóż do formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem.
  • Piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni.
    Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki na 1 centymetr i pomalutku schładzaj ciasto jogurtowe przez kwadrans (w przeciwnym razie może opaść i cały trud pójdzie na marne). Jeśli klapa piekarnika się zamyka, możesz włożyć rękawicę kuchenną między drzwiczki a piekarnik. Po 15 minutach można uchylić już szerzej piekarnik a po kolejnych kilku wyjąć ciasto i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Ewa

Sprawdź też mój przepis na bardzo proste i bardzo pyszne ciasto z owocami z 4 składników, przepis na murzynka i przepis na sernik 

ciasto jogurtowe

ciasto jogurtowe

ciasto jogurtowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *