10 prostych potraw makaron pesto

10 prostych potraw, które zrobicie z 5 składników

Dzisiaj wpis specjalny, pomyślałam, że może Wam się przyda nie tylko na czas ograniczonych możliwości zakupowych związanych z koronawirusem, ale też na czasy całkiem zwyczajne, kiedy np. znajomi zapowiedzą, że są w pobliżu i będą za kwadrans. Także przepisy na 10 prostych potraw, które Wam zaproponuję mogą się przydać zawsze, również wtedy, gdy będziecie chcieli ugotować coś szybkiego i smacznego ze składników, które macie pod ręką. Są to najbardziej uproszczone wersje różnych dań, które zrobicie z maksymalnie pięciu składników.

Zatem do rzeczy, zapraszam!

10 prostych potraw, które zrobicie z 5 składników 

Makaron ze szpinakiem i łososiem

Składniki:

– makaron

– łosoś w plastrach

– szpinak posiekany z mrożonki

– śmietana

– starty ser parmezan

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Szpinak podgrzewamy na patelni (bez tłuszczu), dodajemy śmietanę i pokrojone plasterki łososia. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na makaron wykładamy szpinak ze śmietaną i łososiem, posypujemy startym serem.

Aglio Olio

Składniki:

– makaron

– oliwa z oliwek

– czosnek

– ser parmezan

– sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany czosnek, chwilę podgrzewamy, czosnek ma się zarumienić. Dodajemy makaron, mieszamy. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

Domowa paella – najprostszy przepis

Składniki:

– ryż

– mrożone owoce morza

– oliwa z oliwek

– czosnek

– sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy, odlewamy wodę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, a następnie opłukane i rozmrożone owoce morza (wystarczy kilka minut polewać gorącą wodą owoce morza wyłożone na sitko), dodajemy pieprz (najlepiej w ziarnach) i sól do smaku. Smażymy. Dodajemy do owoców morza ryż, lekko mieszamy. Gotowe.

Placuszki bananowe

Składniki: 

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 jajka

– woda lub mleko do rozrzedzenia ciasta

– 2 banany

– miód

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajka i mleko (lub wodę) mieszamy ze sobą. Ciasto nie powinno być bardzo rzadkie. Kroimy banany na plasterki, dodajemy do ciasta. Dosładzamy miodem. Całość lekko mieszamy. Smażymy na oleju z jednej i drugiej strony.

Makaron z pesto 

Składniki:

– makaron

– słoiczek pesto

– pomidorki koktajlowe

– parmezan

– mieszanka sałat

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Pesto podgrzewamy na patelni, mieszamy z makaronem. Na talerz wykładamy sałatę, a na nią makaron z pesto oraz pomidorki pokrojone na połówki, posypujemy startym parmezanem. Gotowe 😊

Pstrąg łososiowy lub łosoś z ryżem i warzywami

Składniki:

– filet z łososia lub filet z pstrąga łososiowego

– sól, pieprz, oliwa z oliwek, cytryna na sos do natarcia ryby

– ryż

– brokuł z mrożonki lub świeży

Sposób przygotowania:

Filety z ryby umyć, natrzeć sosem zrobionym z dwóch łyżek oliwy z oliwek, szczypty soli, pieprzu i łyżeczki soku z cytryny. Natarta rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i dusić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Ugotować ryż i brokuły na półtwardo. Obiad gotowy.

Ryż z tofu i warzywami

Składniki:

– ryż

– tofu

– warzywa jakie macie w domu: kalafior, papryka, cebula, czosnek

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy, odcedzamy. Na oliwie z oliwek dusimy warzywa aż zmiękną, dodajemy pieprz i sól do smaku. Dodajemy tofu, podgrzewamy kilka minut. Na ryż wykładamy tofu z warzywami.

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Składniki:

– makaron świderki lub rurki

– mozzarella w kulkach

– czarne oliwki

– suszone pomidory z kaparami w oliwie z oliwek

– listki bazylii

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente, studzimy. Do makaronu dodajemy kulki mozzarelli, oliwki, suszone pomidory (pokrojone w paseczki) z kaparami. Posypujemy pieprzem do smaku, ewentualnie ziołami np. bazylią.

Pasta jajeczna na bagietce (porcja na 3-4- osoby)

Składniki:

– 6 jajek ugotowanych na twardo

– 3 łyżki majonezu

– sól i pieprz

– bagietka lub inne pieczywo jakie macie w domu

– posiekany szczypiorek lub rzeżucha (to w wersji extra 😉)

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo (ok. 6 minut licząc od momentu zagotowania się wody), następnie ostudzić, pokroić lub rozgnieść widelcem. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na pieczywo, posypać szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Ciasto z owocami pod kruszonką

To najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić, z czterech składników: mąki, masła, cukru i owoców. Przepis najdziecie tutaj: Ciasto z owocami.

Mam nadzieję, że moje przepisy na 10 prostych potraw przypadną Wam do gustu i ułatwią życie w kuchni 🙂

Smacznego i trzymajcie się zdrowo,

Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *