Zupa dyniowa (i wszystko co związane z dyniami) to jeden z tych powodów, dla których lubię jesień. Nie ma nic lepszego w chłodny, jesienny wieczór niż rozgrzewająca zupa z dyni z dodatkiem imbiru. Sezon na dynie trwa od drugiej połowy lata aż do pierwszych przymrozków – w tym okresie można poeksperymentować w kuchni i spróbować wielu gatunków dyń, można też – na przykład w ramach weekendowego wypadu – wybrać się na popularne ostatnio farmy dyń, które są atrakcją samą w sobie. Na farmie dyń będziecie mogli zobaczyć i zakupić przeróżne gatunki dyń.
W mojej kuchni od września do grudnia zawsze jest kilka dyń, które też pełnią funkcję ozdobną – uważam, że nadają wnętrzu przyjemny, jesienny klimat. A jak tylko mam ochotę, robię krem z dyni – super zdrową, łatwą i szybką w przyrządzeniu zupę.
Warto przypomnieć, że zupa dyniowa jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa – dynie mają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, A, B6, E, K oraz wapń, żelazo, magnez, cynk. Dynie wspomagają odporność organizmu, przyspieszają trawienie, usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, a nawet obniżają poziom cholesterolu. Do tego są mało kaloryczne 🙂
Jak zrobić krem z dyni? Oto mój wypróbowany wielokroć przepis na zupę z dyni, w której wyraźnie wyczuwalna jest nuta imbiru i czosnku. Czas przygotowania ok. 20 minut.
ZUPA DYNIOWA – PRZEPIS
Zupa dyniowa – składniki
1 średniej wielkości dynia (ok. 800 g, po obraniu ok. 550 g)
250 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
½ dużej cebuli lub 1 mniejsza
1 duży pomidor lub dwa małe (sparzony i obrany ze skórki)
Łyżka masła
Łyżeczka startego na małych oczkach świeżego korzenia imbiru
½ łyżeczki kurkumy (uważajcie żeby nie dać za dużo, bo zupa będzie gorzka)
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki wywaru z dyni, wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego.
Sól, pieprz do smaku.
Gęsta śmietana, ewentualnie pestki dyni do przybrania.
Zupa dyniowa – sposób przygotowania
- Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić. Gotować, aż zmięknie.
- Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w drugim garnku.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić.
- Pomidor naciąć, oblać wrzątkiem i obrać ze skórki.
- Korzeń imbiru zetrzeć na małych oczkach.
- Kiedy ziemniaki i dynia będą miękkie, wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i blendować do momentu, aż zupa nabierze aksamitnej konsystencji.
- Przelać do miseczek i udekorować kleksem śmietany, sypnąć odrobiną pieprzu, ewentualnie posypać pestkami dyni.
Podawać od razu po zblendowaniu, póki zupa jeszcze gorąca.
Smacznego!
Ewa
WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ MOJE INNE PRZEPISY:
Idealny hummus – przepis na hummus prosto z Izraela