przepis na sernik

Przepis na sernik na kruchym spodzie – lekki i delikatny

Sprawdzony przepis na sernik przyda się każdemu. Powiem Wam, że najlepszy sernik, jaki jadłam w życiu, to sernik pieczony przez moją Teściową 😉 Ten sernik jest tak delikatny, że aż rozpływa się w ustach! Idealnie słodki, z kruchym spodem. Niedawno otrzymałam przepis na sernik, który zawsze pojawia się na stole u Teściów podczas naszych odwiedzin, a muszę dodać że są to miłe spotkania, bo co jak co, ale Teściowie to trafili mi się naprawdę w porządku 😊

Wracając do sernika – bardzo polecam Wam zrobienie go w domu. Ten przepis na sernik na kruchym spodzie jest prosty i z pewnością uda się każdemu, a jego smak Was rozpieści.

Na sernik w takich proporcjach jak poniżej potrzebna jest forma o wielkości 35 cm na 25 cm.

Zatem do dzieła!

przepis na sernik

sernik przepis

Przepis na sernik – składniki

Na kruchy spód:

350 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

100 g cukru

Na masę serową

1 kg sera 3-krotnie zmielonego (w wiaderku)

7 jajek

100 g masła

200 g cukru

Budyń śmietankowy albo waniliowy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na sernik – sposób wykonania

Kruche ciasto:

Pokroić schłodzone masło w kostkę, zmieszać z mąką, jajkiem i cukrem i zgnieść wszystko na kruche ciasto.

przepis na sernik

Na papierze do pieczenia rozwałkować cienko ciasto nadając mu kształt prostokąta nieco większego niż forma do ciasta.

Przełożyć papier z ciastem (zawijając brzegi ciasta) do formy i podpiec przez około kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

sernik na kruchym spodzie
Tak powinno wyglądać kruche ciasto na spodzie sernika przed włożeniem do piekarnika 🙂

Masa serowa:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić do lodówki.

przepis na sernik

Żółtka zmiksować z cukrem i masłem.

sernik przepis

Dodać ser (1 kg), budyń w proszku oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko zmiksować trzepaczką na gładką masę.

puszysty sernik
Masę serową miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na koniec dodać ubite białka i bardzo delikatnie połączyć je dużą łyżką z masą serową.

Przelać masę do formy wyłożonej podpieczonym kruchym ciastem i piec całość w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na sernik

Po upieczeniu otwierać piekarnik stopniowo i powoli studzić sernik, by nie opadł. Pokroić sernik jak już się ostudzi 😉

sernik na kruchym spodzie

przepis na sernik

Mam nadzieję, że mój przepis na sernik na stałe wejdzie do repertuaru Waszych domowych wypieków 🙂

Smacznego!

Ewa

Wypróbuj również inne moje proste i sprawdzone przepisy na ciasta:

Ciasto jogurtowe

Ciasto z owocami

Przepis na murzynka

sernik przepis

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *