przepis na murzynka

Przepis na murzynka – czekoladowy smak dzieciństwa

Ciasto murzynek – chyba wszyscy pamiętamy jego smak z dzieciństwa. Mocno kakaowe, z tym charakterystycznym posmakiem. Wiecie o czym mówię? Dziś mam dla Was mój przepis na murzynka, którego smak jest dokładnie taki sam jak kiedyś. Murzynek z tego przepisu w naszym domu znika w mig – ciasto nie ma szans przetrwać nawet pół dnia. Ciasto murzynek z tego przepisu jest pyszne, mocno kakaowe, z płynną, gęstą, czekoladową polewą. Tajemnicą jest kakao – nie żadne słodzone nie-wiadomo-co, tylko prawdziwe, surowe kakao. Gorzkie. Mój przepis na murzynka jest prosty, więc nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej sobie z nim poradzą. Jest to idealne ciasto do popołudniowej kawy, dzieciom można podawać z mlekiem. Wiem, że niektórzy lubią wersję z konfiturą, ale ja nie łączę murzynka z żadnymi dodatkami. Ciasto murzynek smakuje znakomicie, zwłaszcza w chłodne miesiące.

Przepis na murzynka

Przepis na murzynka – składniki:

Surowe kakao (gorzkie) – 3 bardzo czubate łyżki

125 ml mleka

300 g cukru

200 g masła (jedna kostka)

4 jaja (oczywiście najlepiej z wolnego wybiegu)

220 g mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis na murzynka – sposób przygotowania

Czas przygotowanie ok. 30 minut, czas pieczenia 45 minut.

Kakao, mleko i cukier przełożyć do garnka i cały czas mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia, chwilę przestudzić.

przepis na murzynka

przepis na murzynka

ciasto murzynek
Tak powinna wyglądać masa kakaowa po rozpuszczeniu cukru.

przepis na murzynka

Do lekko przestudzonej masy kakaowej dodać pokrojone w kostkę masło, lekko podgrzewać mieszając aż masło się rozpuści i składniki połączą się w jednolita masę. Odstawić z ognia, ostudzić.

murzynek przepis
Tak powinna wyglądać masa kakaowa po dodaniu i rozpuszczeniu masła.

W oddzielnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

murzynek przepis

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno trzepaczką, a żółtka dodać do ostudzonej masy kakaowej i wymieszać aż składniki się połączą (to ważne, żeby masa kakaowa była chłodna kiedy dodajecie do niej żółtka). Odlać pół szklanki masy na polewę.

przepis na murzynka

murzynek przepis

Do ostudzonej masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć trzepaczką. Następnie delikatnie dodać pianę z białek i również delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą.

przepis na murzynka
Tak powinna wyglądać masa kakaowa po dodaniu białek. Należy ją jeszcze chwilę delikatnie mieszać łyżką.

Spód formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut (pamiętajcie, żeby ciasto zawsze wkładać do rozgrzanego wcześniej piekarnika).

przepis na murzynka
Tak powinna wyglądać konsystencja ciasta w momencie wkładania do formy.

Po zakończeniu pieczenia studzić bardzo powoli, by ciasto nie opadło. Najlepiej zacząć od uchylenia piekarnika na około centymetr. Jeśli drzwiczki piekarnika Wam się zamykają, można wsadzić w drzwiczki piekarnika rękawicę kuchenną.

Na koniec polać ciasto polewą. Murzynek gotowy 🙂

ciasto murzynek
Ciasto murzynek po upieczeniu 🙂

przepis na murzynka

Mój przepis na murzynka jest po wielokroć sprawdzony, jeśli przygotujecie ciasto zgodnie z przepisem na pewno się uda 😊

Smacznego!

Ewa

Sprawdź również moje przepisy na inne ciasta: 

Ciasto z owocami

Ciasto jogurtowe

Przepis na sernik na kruchym spodzie

przepis na murzynka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *