Ciasto murzynek – chyba wszyscy pamiętamy jego smak z dzieciństwa. Mocno kakaowe, z tym charakterystycznym posmakiem. Wiecie o czym mówię? Dziś mam dla Was mój przepis na murzynka, którego smak jest dokładnie taki sam jak kiedyś. Murzynek z tego przepisu w naszym domu znika w mig – ciasto nie ma szans przetrwać nawet pół dnia. Ciasto murzynek z tego przepisu jest pyszne, mocno kakaowe, z płynną, gęstą, czekoladową polewą. Tajemnicą jest kakao – nie żadne słodzone nie-wiadomo-co, tylko prawdziwe, surowe kakao. Gorzkie. Mój przepis na murzynka jest prosty, więc nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej sobie z nim poradzą. Jest to idealne ciasto do popołudniowej kawy, dzieciom można podawać z mlekiem. Wiem, że niektórzy lubią wersję z konfiturą, ale ja nie łączę murzynka z żadnymi dodatkami. Ciasto murzynek smakuje znakomicie, zwłaszcza w chłodne miesiące.
Przepis na murzynka
Przepis na murzynka – składniki:
Surowe kakao (gorzkie) – 3 bardzo czubate łyżki
125 ml mleka
300 g cukru
200 g masła (jedna kostka)
4 jaja (oczywiście najlepiej z wolnego wybiegu)
220 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis na murzynka – sposób przygotowania
Czas przygotowanie ok. 30 minut, czas pieczenia 45 minut.
Kakao, mleko i cukier przełożyć do garnka i cały czas mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia, chwilę przestudzić.
Do lekko przestudzonej masy kakaowej dodać pokrojone w kostkę masło, lekko podgrzewać mieszając aż masło się rozpuści i składniki połączą się w jednolita masę. Odstawić z ognia, ostudzić.
W oddzielnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno trzepaczką, a żółtka dodać do ostudzonej masy kakaowej i wymieszać aż składniki się połączą (to ważne, żeby masa kakaowa była chłodna kiedy dodajecie do niej żółtka). Odlać pół szklanki masy na polewę.
Do ostudzonej masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć trzepaczką. Następnie delikatnie dodać pianę z białek i również delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą.
Spód formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut (pamiętajcie, żeby ciasto zawsze wkładać do rozgrzanego wcześniej piekarnika).
Po zakończeniu pieczenia studzić bardzo powoli, by ciasto nie opadło. Najlepiej zacząć od uchylenia piekarnika na około centymetr. Jeśli drzwiczki piekarnika Wam się zamykają, można wsadzić w drzwiczki piekarnika rękawicę kuchenną.
Na koniec polać ciasto polewą. Murzynek gotowy 🙂
Mój przepis na murzynka jest po wielokroć sprawdzony, jeśli przygotujecie ciasto zgodnie z przepisem na pewno się uda 😊
Smacznego!
Ewa
Sprawdź również moje przepisy na inne ciasta: