Koktajl z pokrzywy – czy piliście kiedyś? Jeśli nie, to bardzo Wam polecam, bo koktajl z pokrzywy nie dość że jest pyszny, to jeszcze ma mnóstwo dobroczynnych, prozdrowotnych właściwości. Jeśli więc do tej pory postrzegaliście pokrzywę jako chwast, który uporczywie zarasta wasz ogródek, albo macie kiepskie wspomnienia z dzieciństwa i swędzące bąble przed oczami, gdy myślicie o bliższym kontakcie z pokrzywą, czas zmienić zdanie – dajcie pokrzywie szansę! Od razu rozwieję Wasze wątpliwości – pokrzywa w koktajlu nie parzy 😊
Koktajl z pokrzywy – właściwości
Zanim powiem Wam jak zrobić koktajl z pokrzywy, to kilka słów o tym dlaczego warto go robić i pić. Otóż pokrzywa ma właściwości wzmacniające, oczyszczające, regenerujące i dodające witalności. Pokrzywa zawiera witaminę C, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, wapń, krzem i i wiele innych minerałów i witamin. Co istotne, w koktajlu z pokrzywy to całe dobro dostarczycie organizmowi w naturalnej, więc najlepiej przyswajalnej postaci 😊 Pokrzywa to bez wątpienia nasze polskie superfoods! Koktajl z pokrzywy pierwszy raz piłam w Villi Źródło w Tyliczu i od tego czasu regularnie przyrządzam go w domu 🙂
Młode liście na koktajl z pokrzywy
Do koktajlu z pokrzywy należy zebrać młode liście pokrzywy, ponieważ w nich znajduje się najwięcej składników odżywczych i nie są włókniste. Jak je odróżnić od starszych liści? Młode liście są na małych pędach (do 25-30 cm) i nie mają kwiatów ani nasion. Są miękkie, delikatniejsze i mają soczysty, zielony kolor. Dojrzałe liście przekazują składniki odżywcze do kwiatów i nasion, więc są w znacznej mierze pozbawione cennych składników odżywczych. Z młodych pędów zbieramy te najmłodsze – zerwijcie nie więcej niż 3 górne piętra liści. Koktajl z pokrzywy możecie robić od wiosny do późnego lata – Ci, którzy mają ogrody, wiedzą, że pokrzywy mają się dobrze przez wiele miesięcy w roku 😉
Może Cię zainteresować:
Jak żyć ekologicznie? Jak chronić środowisko? Proste sposoby, które od razu wprowadzisz w życie!
UWAGA: Liście pokrzywy zbierajcie w rękawiczkach, nawet młode pędy mogą poparzyć. Nie obawiajcie się, że pijąc koktajl pokrzywowy będziecie odczuwać dyskomfort – w procesie blendowania pokrzywa traci właściwości parzące 😊
Pokrzywa lubi cytrusy
Pamiętajcie, że pokrzywę należy łączyć z owocami, które są zasobne w witaminę C, wówczas żelazo zawarte w liściach będzie się lepiej przyswajało. Owoce możecie dobierać według własnych upodobań – w koktajlu będziecie czuć smak owoców, pokrzywa zaś nada miksturze piękny zielony kolor. Z warzyw bogatych w witaminę C, możecie dodać do koktajlu natkę pietruszki, szpinak, jarmuż; z owoców – kiwi, pomarańcze, cytryny czy grejpfruty.
Przeczytaj też: Jak urządzić taras przed domem – kapitalne triki na piękne urządzenie tarasu!
Zielony koktajl z pokrzywy – przepis
Składniki na 1 duży koktajl lub dwa mniejsze:
- 3/4 szklanki młodych liści pokrzywy
- 1,5 banana
- Kiwi
- Łyżeczka soku z cytryny, ewentualnie łyżeczka miodu lub naturalnego syropu z pokrzywy dla osłody
- Woda do rozrzedzenia koktajlu wedle uznania
Sposób przygotowania:
Listki pokrzywy umyj pod bieżącą wodą, nie trzeba ich parzyć wrzątkiem. Wszystkie owoce zblenduj do uzyskania aksamitnej konsystencji, rozrzedź wodą, dodaj do smaku sok z cytryny, osłodź miodem lub syropem z pokrzywy.
Na zdrowie!
Ewa
Sprawdź również inne moje przepisy:
Ciasto z owocami z 4 składników w 15 minut
Idealny hummus – przepis z Izraela
Przepisy na kawę z różnych stron świata