Nasze „wakacyjne” ciasto z owocami robię przez całe lato. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Justyny (pozdrawiam Cię Justynko!) , z którą znamy się jeszcze od czasów liceum 🙂
Byłyśmy umówione u mnie w domu. Przed przyjazdem Justyna zadzwoniła i zapytała:
-Masz mąkę, masło i cukier?
– Mam.
-To dobrze. Ciasto Ci upiekę.
Po przyjeździe weszła do kuchni, wyjęła z torby dwa opakowania malin, zagniotła kruszonkę i zanim się obejrzałam ciasto owocowe było w piekarniku 🙂
Pamiętam, że zajadałyśmy się jeszcze ciepłym na tarasie naszego domu, dzieci się zeszły, mąż dołączył i zaraz ciasta nie było. Od tej pory robiłam je wielokrotnie, bo jest szybkie, proste i zawsze się udaje. Jest tak łatwe, że nawet nasza 9-letnia córka sama je potrafi zrobić 🙂
Dziś przekazuję Wam Dziewczyny przepis na moje „wakacyjne” ciasto z owocami 😊
Ciasto z owocami i kruszonką – idealne na wakacje
Przygotowanie ciasta 15 min, czas pieczenia 30 minut.
Składniki:
- 500 gram mąki
- kostka masła
- 180 gram cukru
- owoce polskie – mogą być jabłka, truskawki, maliny, miękkie śliwki, borówki, jagody i inne jakie tylko macie pod ręką. Możecie mieszać owoce i za każdym razem podawać ciasto w innym wariancie. Tylko niech to będą polskie owoce a nie cytrusy.
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło i cukier zagnieć na kruszonkę – musi się przesypywać przez palce.
Owoce pokrój cienko, nie musi być ładnie, bo i tak się „rozpadną” w piekarniku.
Formę posmaruj masłem, wyłóż owoce (ja lubię jak jest dużo owoców, w moim dzisiejszym cieście są jabłka, borówki, truskawki) zasyp owoce kruszonką i wstaw do piekarnika na 200 stopni na 30 minut.
Ciasto z owocami można podawać jeszcze ciepłe np. z kulką lodów śmietankowych, albo kiedy już ostygnie. W obu wariantach jest pyszne!
Dajcie znać, jak Wam wyszło i jak Wam smakuje!
Jeśli macie Wasze ulubione przepisy na szybkie ciasta z owocami i nie tylko podzielcie się nimi w komentarzach 🙂
PS Przepis oczywiście możecie udostępniać swoim znajomym, obie z Justyną nie mamy nic przeciwko 😉
Z pozdrowieniami,
Ewa
WYPRÓBUJ TEŻ MOJE INNE PRZEPISY:
Idealny hummus – przepis z Izraela
Zupa dyniowa – rozgrzewający krem z dyni
Przepisy na kawę z różnych stron świata