Restauracja New West Side

Dzwoni telefon. – „Będę za pół godziny, jestem strasznie głodna, idziemy jeść”. Koniec rozmowy. Moja przyjaciółka zawsze dobrze wie czego chce, dlatego wybór restauracji był błyskawiczny. New West Side jest pięknie położona nad samym jeziorem w Parku Szczęśliwickim, karta bardzo interesująca, a ceny przystępne.

W New West Side byłam kilka razy wcześniej – restauracja działa na warszawskich Szczęśliwicach od wielu lat. To co mnie zaskoczyło już na progu, to zupełnie nowa aranżacja wnętrz, która od razu bardzo przypadła mi do gustu. Delikatne szarości i zieleń obić krzeseł w połączeniu z bielonymi ścianami i naturalnym drewnem stołów sprawia, że wnętrze jest przytulne i jednocześnie eleganckie. Wina umieszczone w drewnianych stojakach, kwiaty i świąteczne dekoracje wykonane z naturalnych materiałów nadają miejscu jeszcze więcej uroku.

nws4

nws1

nws6

W związku z tym, że obie byłyśmy głodne, a miejsce bardzo sprzyjało temu, żeby pocieszyć się chwilą, zdecydowałyśmy się na przystawkę, zupę, danie główne i deser. Na początek kelnerka polecała tatar wołowy (29 zł), na którego jednak decyduję się sporadycznie. Owszem, lubię i to nawet bardzo, ale rzadko gdzie tatar tak naprawdę mi smakuje. Po pierwszym kęsie jednak wszystko stało się jasne – tatar w wykonaniu szefa kuchni New West Side to absolutna rewelacja! Mięso tradycyjnie doprawione pieprzem i solą w połączeniu z posiekanym ogórkiem kiszonym i cebulą było naprawdę wyśmienite. Polędwica bardzo dobrze rozdrobniona, choć może nieidealnie, ale, jak się okazało, tatar w New West Side jest siekany a nie mielony, a to robi ogromną różnicę. Bo prawdziwy tatar nigdy nie jest mielony!

nws15

W przeciwieństwie do przystawki z wyborem zupy nie było najmniejszego kłopotu. Mało co rozgrzewa lepiej w zimny grudniowy dzień niż zupa tajska na mleku kokosowym (18 zł). Zupa okazała się pikantna, ale bez przesady, bogata w warzywa, grzyby i kawałki kurczaka. Jak dla mnie rewelacja, ale zaznaczyć trzeba, że lubię ostre, a tajskie zwłaszcza!

nws16

Przyszedł czas na danie główne. Kaczką pieczoną z musem z buraka, jabłkiem i gnocchi (47 zł) szef kuchni New West Side bez reszty zawładnął moimi kubkami smakowymi. Mięso bardzo delikatne, miękkie, doskonale dopieczone i doprawione. Aksamitny mus z buraków i słodkie jabłka wspaniale dopełniły smaku. Danie bardzo obfite i również pięknie podane – po prostu kaczka jak marzenie!

nws20

nws17

Po daniu głównym już miałyśmy zrezygnować z deseru, ale z ciekawości zerknęłam do karty i tej pozycji nie można było nie zauważyć: Szarlotka, lody z palonego masła, sos makowy (17 zł). I to było totalne odkrycie kulinarne tego dnia – nigdy i nigdzie nie jadłam lepszych lodów! Wręcz niewyobrażalne, że masło w połączeniu z lodami waniliowymi i alkoholem może tak wspaniale smakować! Dla tego deseru warto przejechać całą Warszawę, Polskę nawet, żeby właśnie tu, w New West Side spróbować tego smaku. Jak można się domyślić szarlotka zniknęła z talerza do ostatniego okruszka, a lody zamawiałyśmy jeszcze raz…. 🙂

nws19

nws18

Podsumowując – New West Side to restauracja w której nie tylko przykłada się ogromną wagę do jakości serwowanych potraw, ale również do estetyki i sposobu ich podania. To świetne miejsce, by spotkać się z przyjaciółmi, zorganizować rodzinny obiad albo spotkanie biznesowe. Latem można tu korzystać z jednego z najpiękniejszych ogródków w Warszawie, zaś w chłodniejsze miesiące zachęcają przyjazne wnętrza restauracji, które sprzyjają rozmowie i relaksowi, tak po prostu, bez zbędnego lansu i nadęcia. I co ważne – decydując się na skorzystanie z oferty New West Side możecie być pewni, że otrzymacie doskonałą jakość za bardzo rozsądną cenę. Zdecydowanie polecam!
Informacje praktyczne:
New West Side 

ul. Usypiskowa 17 , Warszawa
Tel. 22 668 81 61
E-mail: restauracja@newwestside.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *